Варшава Inside Out (Частина 2)

Ідучи Королівським шляхом від центру в напрямку Лазєнок , поглянемо на те, як виглядає Варшава вихідного дня поза туристичним середмістям.

01. Почнемо наш шлях все ж із самого центру, а саме від скульптури Русалоньки на Старому Ринку. Ця фігура переосмислена у дуже крутий логотип міста і присутня на кожному трамваї, буклеті і т. д. У Варшаві є досить багато фонтанів, які вражають своїм вирішенням. З-під каменя з Русалонькою також періодично виривається гуркочуча хвиля води і розходиться по круглій кам`яній платформі.  

02. Там де немає фонтанів, варшавяни використовують для власного охолодження ось такі насадки на пожежні гідранти.

03.


04. Подалі від середмістя реконструйовані будинки закінчуються і з`являється забудова, знайома кожному киянину. Погляньте, а скільки чистим і не захаращеним є середовище вулиці. Не особливо притензійні фасади будинків переключають увагу на яскраву вуличну метушню знизу і  небо зверху.


05. Цей паркінг демонструє цілком протилежний підхід. 

06. Непримітні на перший погляд будинки виконані із дуже якісних матеріалів на максимально якісному будівельному рівні. Не дарма перший поверх скромно займають Ferrari та Мontblanc.

07. Як ви думаєте, що за установа займає цю будівлю? Районна середня школа? Аж ніяк! Це міністерство економіки Республіки Польща. До слова, ВВП Польщі вдвічі перевищує ВВП України.

08. На перетині Королівського шляху, а саме вулиці Новий Світ із Єрусалимськими алеями стоїть повнорозмірна скульптура пальми. Вона слугує ідеальним орієнтиром і водночас нагадує про історію вулиці, на якій до війни проживала єврейська громада міста. Автор проекту Йоанна Райковська каже, що "це буквально перенесення краєвиду - очевидного в Єрусалимі - до Варшави, на вулицю, яка, в свою чергу, знову відсилає нас до Ізраїля".

09. Костьол святого Олександра збудовано на згадку про візит російського царя Олександра І. І тим не менше, після воєнної руйнації, храм таки було відбудовано.

10. Залишки історичної забудови по мірі віддалення від центру стають все нижчими, а сучасні "пломби" вміло допасовуються до змінного масштабу і гетерогенних архітектурних форм. 

11. 

12. Дісталась рука сучасних архітекторів і до мансардного рівня старих будинків.

 13. Уяздовські Алеї - це ідеал міської вулиці такого плану. Тут вам і широкі тротуари, і велодоріжки, і багато-багато зелені.

14. Там де зелені недостатньо, її доставляють у таких собі кадібцях.

15. Життя на вулиці дуже активне. Міські мешканці бачать один одного, спілкуються між собою, дарують один одному випадкові посмішки.

16. 


17. Вздовж Уяздовських Алей знаходяться палаци та вілли, збудовані у ХІХ-му столітті. Сьогодні у них розміщено адміністративні установи та посольства. При цьому вхід у будівлю не захламлений безліччю табличок і вказівників.

18. Те саме стосується і входів до новіших будівель.


19. МАФи по-варшавськи.

20.

21. В напрямку мостів через ріку Королівський шлях перетинають серйозні транспортні артерії. В Варшаві взагалі дуже багато дуже якісних швидкісних магістральних доріг.

22. При цьому людям часто доводиться перелазити через них за посередництвом надземних переходів. Благо міська влада в додаток до сходів подбала про пандуси та ліфти.


23. Але не будемо відволікатись від нашої відпочинкової тематики і зазирнемо у смугу варшавських парків. 

24. Здавалось би, що ще потрібно у парку, окрім того щоб сидіти собі на одинці з природою.

25. А не завадила б ще наявність цілих ліхтарів, газонів без лисинок таось таких фантастично комфортних спусків до води. 

26. Так, природу хочеться мацяти руками і ногами, як це робить дівчинка на першому фото. І немає на це жодного табу, навіть якщо йдеться про найвідоміший у світі пам`ятник композитору. Коли дивишся як на травичці розслабляється варшавська публіка, в голові починають награвати заспокійливі шопенівські ноктюрни.

27. Деталь.

28. В парковому комплексі Королівського палацу Лазєнки є велика кількість пам`яток архітектури, кожна з яких містить чи то виставковий салон, чи то центр сучасного мистецтва, чи то ще щось таке дуже-дуже культурне.

29. А романтизм сьогодні знову в моді. Лапідарні класичні форми у контрасті до пишної зелені - це майже те саме, що такі популярні сьогодні у графічному дизайні прості написи білою гельветикою по класичному олійному живопису а-ля Ватто.

30. Протистояння розумового і чуттєвого, чи шо...?

31. Палац на острові - центральний об`єкт комплексу.

32. Кажуть, що тут щей на гондолах можна поплавати. Не знаю, не видів. Було б круто.

33. Поки палац ремонтують, могутнього античного бога Зевса взяли і заперли за грати.

34. Особливо прикро старому спостерігати за тим, як варшавські панянки на волі  вигодовують пишношвостих пав.

35.

36. Театр на острові. 

37. Сучасна весільна фотографія - це театр, який навіть Шекспірові не снився.

38. Вода.

39. Зауважте, як закінчується вода і як починається берег із травою. Озеро не відділяє жоден паркан, трава не витоптана, вода чиста, і при цьому немає жодних зайвих бортів, стінок і парапетів. Для порівняння принагідно подивіться на наше озеро з лебедями.

40. Місцями озеро бурлить.

41. Тому по ньому розходяться дуже живописні хвильки.


42. Прийдіть і насолодіться природою у парках Варшави. Вам тут будуть раді!

43. На входах і виходах -класні велопаркінги. А що ще треба? Ні-ні, все решта буде зайвим!


44. Таких гомогенних за забудовою видів у Варшаві не так вже і багато. Ідилію довершує прапор українського посольства.


45. Краса віддаленості від історичного центру не тільки у нових офісних центрах і вируючому міському житті,...

46. ... але і в залишках ось таких не надто цінних з точки зору історї написів і будинків, які тим не менше викликають більше довіри, ніж всі ці псевдоренесансові капітелі і псевдобарокові рокайлі.

47. В старих фабричних будівлях оселяються всілякі творчі індустрії.

48. Поряд із ними раптом виростає костел Найсвятішого Спасителя.
Нічого дивного, у Варшаві можливі різні сусідства.