Новий кампус університету економіки у Відні (1/3)

Приготуйтесь до справжньої архітектурної феєрії. Це найсучасніше університетське містечко у світі! Відкриті простори кампусу захочуть, щоб Ви визнали їх найзатишнішою вітальнею під небом ХХІ-го століття, а будівлі, що їх формують, будуть намагатись вибити Вас зі стану архітектурної апатії. Давайте спробуємо не знудитись від солодкого і поглянемо критично на весь цей перформанс.
01. Це чудо-містечко, розраховане на 25 тис. студентів, було збудовано поряд з найвідомішим віденським парком Пратер у безпосередній близькості до центру. За словами місцевих архітекторів, найскладнішим моментом було звести в одне ціле ідеї різних архітектурних метрів, кожен з яких відповідав за будівництво окремої будівлі.

02. Місцева студія BUSarchitektur розробляла генплан всього комплексу. Можна тільки уявити чого це їм вартувало. Але врешті решт між строкатих зіркових будівель виникло неймовірно комфортне середовище із ідеально розміщеними акцентами та зразковим впорядкуванням простору. Центральна променада, що зі всіх сторін оточена корпусами університетського містечка, містить цілу серію громадських терас, площ та скверів.

03. Попри те, що паркінг розміщено майже під всією ділянкою кампусу, виходи з нього архітектори навмисне влаштували тільки посередині відкритих площ. Завдяки цьому навіть дирекція та викладачі не мають можливості шмигнути з машини прямо в кабінет. 



04. Деякі викладачі, щоправда, віддають перевагу значно екологічнішим та приємнішим видам транспорту.


05. Їдальня.


06. Кафе.



07. Післяобідня релаксація.



08. Вся територія має  ретельно продумане озеленення. Кольорові поєднання квітів були закладені ландшафтними архітекторами. Ммм... ехінацея.


09. Не забули і про воду.


10. Гумове покриття створює цілу ідилію для посиденьок.


11.



12. Сидіти зручно там, де є цятки.



13. Як добре, що ці пацани нарешті дістались до м`якого покриття. Тільки подивіться на їх багатостраждальні ноги.

14. Поглянемо на окремі будівлі комплексу. Цей навчальний корпус збудували місцеві BUSarchitekten (автори генплану)



15. Знизу - велика аудиторія, зверху - поверхи із навчальними кімнатами, а посередині між першим і другим - ландшафт із місцями для студентських занять та кафе. Так, саме ландшафт! 



16. Ззовні будівля обшита панелями із кортенівської сталі (COR-TEN steel). Це є легована сталь, секрет якої полягає в тому, що її окисна плівка не розмивається водою, а тому сталевий лист, проіржавівжи один раз, назавжди збереже свій шляхетний колір.

17. Збоку об`ємно-просторове вирішення має дещо формалістський характер. 


18. При наближенні до головного фасаду починаєш розуміти логіку кожного залому.


19. У Вас фактично є можливість ходити по багатошаровому фасаду вверх і вниз у різних напрямках, переходячи між різними частинами будівлі, і при цьому відчувати свою присутність у відкритому громадському просторі містечка.


20. В головному холі будівлі архітектори розіграли справжнє просторове шоу, не одразу помітне з першого поверху.

21. Різні рівні та платформи поєднані між собою містками, пандусами, сходами та переходами.

22. Перед вами розгортається такий собі освітній ландшафт. 

23. Кожним сходинкам обов`язково відповідає спеціально облаштований пандус.


24. Ну хіба ж не потягне до науки у такому чудовому місці...?


25. Знизу видніється вхід до великої аудиторії.


26. Ось її вигляд з середини.

27. А ось як до неї можна потрапити.



28. На сходах під дверима аудиторії можна влаштувати якусь презентацію, збори чи просто посидіти і почекати на запланований event.  

29. Взагалі сходи тут - окрема тема. Вони сходяться, розходяться, перехрещуються і виконують різні нестандартні викрутаси. Все це далеко не архітектурна примха, а цілком виправданий крок. Цей трюк, створюючи візуальні зв`язки, поєднує різні поверхи будівлі в одне ціле.  


30. Тому дивлячись угору сходової клітки можна побачити карколомні заломи зі скла та сталі, ...



31. ...а дивлячись вниз - прочитати назву книги, яка лежить на столі у когось зі студентів.


32. Вирішення фасаду повністю відповідає об`ємно-просторовій будові споруди. Приємно бачити як зовнішня консоль продовжується всередині. 

33. Деколи відбиття та об`єми створюють майже калейдоскопічне видовище. 



34. Дуже приємно після цього візуального шуму сісти за ось такий стіл і насолоджуватись тим, як над головним стадіоном Відня неспішно пливуть хмаринки, а на іподромі мчать білі королівські скакуни

35. В коридорах також не бракує місць для студентів.


36. Для індивідуальних консультацій передбачені окремі кімнатки.



37. Слід також сказати про тактильні написи та позначки для людей з особливими потребами. В цьому плані тут все продумано на 5+.

Продовження буде...